zakładam temat jeszcze przed pojechaniem na komputer, bo może ktoś coś poradzi, poza tym mam jeszcze pytanko, ale po kolei.
Jeszcze przed wakacjami (kiedy nic się nie świeciło) byłem w PL ASO i tam coś facet mówił, że na świecy żarowej jest jakiś błąd czy ostrzeżenie i że skasował, ale do zimy żebym jeszcze zmienił świecę (BTW - świece żarowe się wymienia wszystkie naraz czy pojedynczo można? jaki to koszt? można samemu?).
Kontrolka check engine (taki żółty silniczek ) pojawiła się w trakcie jazdy na wakacje, po jakichś 800km w miarę spokojnej trasy (głównie autostrady ale max 130kmh). Nie odczułem spadku mocy, żadnego falowania, żadnych problemów zauważalnych.
W ASO chorwackim (przy okazji innej zupełnie historii - wymiany przedniej szyby) skasowali mi ten błąd (mówili coś o 4 cylindrze i że to drobnostka), który jednak jeszcze tego samego dnia powrócił (po jakichś 100km przy następnym odpaleniu silnika).
Przez 3 tygodnie śmigałem z tą zapaloną kontrolką i nic się złego nie działo. Odpalanie ranem na 4 stopniach bez zarzutu.
Jutro jadę na kompa i dam znać co wyszło, ale może ktoś mi podpowie co to MOŻE być.
A pytanie dodatkowe to czy na forum jest gdzieś zdjęcie komory silnika (albo jakiś rysunek) z opisem co jest co? takim dla laików kompletnych?
byłem wczoraj u mechanika na 'komputerze' (czyli takim pudełeczku za 100zł z Allegro no ale nieważne) i pokazało 2 błędy - przepalona 4 świeca żarowa i błąd EGR.
Mając nadzieję, że EGR pali się z powodu przepalonej świecy pojechałem do sklepu i wymieniłem komplet (bo tak podobno się robi - a może zostałem naciągnięty, to już Wy mi powiecie, btw świece Bosh za 75zł sztuka, wymiana 50zł.
Wróciłem do mechanika, ten skasował błąd i spokój...był przez godzinę, po której kontrolka znowu się zapaliła . Teraz pytanie czy egr można jakimś domowym sposobem wyczyścić, sprawdzić?
PS pytanie dodatkowe - jak wygląda porównanie "pudełeczko za 100zł kontra autoryzowany VAG"? Bo za pudełeczko u znajomego mechanika nie płacę nic, za diagnostykę na VAG już 100zł sobie każą płacić. Na mój rozumek to jedno i drugie pokaże te same błędy, tylko VAG je wzbogaci o całą historię i otoczkę (np. rysunki techniczne, punkty kontrolne itd), ale może jest jakaś jego wymierna przewaga?
oba linki bardzo pomocne, wielkie dzięki, zabiorę się za to w weekend może
[ Dodano: Wto 05 Paź, 10 08:37 ]
tak dla potomności - jeżdżę cały czas z tym błędem, w sobotę dałem do czyszczenie zawór EGR ale nic to nie pomogło, jadę na jakąś porządną diagnostykę bo w weekend wyprawiam się na kilka dni z rodziną nad morze i nie chciałbym gdzieś utknąć...
Komentarz